Nye indlæg

Fra mit køkkenvindue, Regitze Schmidt
 
 
Velkommen til min blog.
 
Her kan du læse mine tanker om livet, set fra mit køkkenvindue i Ålsgårde.
 
Du kan - i menuen ude til venstre - vælge mellem fire kategorier:

Fra mit køkkenvindue i Ålsgårde ...
Parkinsons ... om en diagnose
Tidsbilleder ... drømmebilleder fra meditationer og regressioner
Fra barndommens gade ... fortællinger fra 1950-erne
 
God fornøjelse,
Regitze
 
 
 
 
.

Den grå dame

10-02-2017 11:20
Salvie - Regitze SchmidtMin seneste bedste ven … er ikke, som du måske umiddelbart vil tro to- eller firbenet.
Nej, min bedste ven er smuk med et gråligt skær, gror i jord, og hun står ude hele året. Min ven hedder Salvia officinalis, som kommer af det latinske salvus, der betyder sund eller frisk.
 
Ved de nordligste af Middelhavets kyster vokser hun vildt, her hos i Ålsgårde sætter hun hurtigt rod ved stiklinger. Hun giver gavmildt med sine dejlige, bløde, aflange og grålige blade. Jo mere du nipser af hende, desto mere vokser hun. Lige før Sankt Hans beriger hun dig med de smukkeste, lyslilla blomster. Og ja, hun tilhører læbefamilien.
 
Hendes blade pynter i buketter eller i glas på middagsbordet til at nippe af sammen med rosmarin. Netop de to planter som i gammel tid var nogle af de mest udbredte i klostrene.
 
Og hvorfor skal du så vide det? Tja, her i denne kolde tid er det måske værd at vide, at hun også kan bruges til andet end at se godt ud. Salvie kan hjælpe dig gennem eller helt uden om vinterens forkølelser og infektioner som hoste og halsbetændelse. Hun indeholder nemlig stoffer, der virker sammentrækkende og lindrende på dine slimhinder, ligesom de samme stoffer dræber bakterier.
 
Nogle kan ikke lide salviesmagen, måske fordi den kan virke bitter, hvis man bruger for meget. Drik hende fx som the. To til tre blade overhældes med kogt vand, der har stået et par minutter. Lad teen trække og tag de løse blade op. Og nyd så – også den efterfølgende indre ro.
 
I visse egne af Italien bruges salvien næsten dagligt i maden sammen med rosmarin. Hendes blade kan steges på panden med fx kylling, eller læg salvien i fadet og ind i ovnen. Klip salviebladene i små stykker og drys over laksen sammen med olivenolie og citronsaft. Smager også fantastisk med stegt sild!
Og så er hun her i huset blevet en af vore favoritter med kyllingefrikadeller samt paté – de to er uovertrufne.
 
Tidligere anså man Salvie for at være en af de vigtigste lægeurter, og hun bliver stadig brugt. I dag kan man også købe hende som pille. Lidt synd efter min mening, når hun nu smager så godt.
 
Hun bruges stadig ved rensning af huse for dårlige energier. Så brændes hendes blade og hvad-der-end-måtte-være forsvinder.
Siden oldtiden har man også fremstillet salvieøl, som efter sigende skulle have haft flere positive effekter.
Salvie har en adstringerende og opkvikkende virkning, hun stimulerer fordøjelsen, renser blodet og nedsætter feber. Udtræk af hendes blade skulle endvidere dulme hovedpine og nervøsitet.
 
Prøv dig frem. Det er anstrengelserne værd. For efter min mening bliver du over tid sundere og gladere.
 
Trykt i Helsingør Dagblad den 14. februar 2017.
 
Regitze Schmidt | CVR: 26999545 | Lergraven 5, DK-3140 Ålsgaarde - Denmark | Tlf.: +45 5150 2881