Numerologi / Sådan arbejder jeg / Prissætning

Prissætning

Prissætning, Regitze SchmidtNedenstående artikel 
illustrerer så fint, hvorfor tid koster.
      
 
Hjertekvababbelse 
 
»900 kr. i timen! Sig mig, har du drukket af natpotten?«
 
 

09. februar 2018, 12.00
Af Majbritt Mikkelsen
noer@mja.dk

LAD os kalde en skovl for en skovl. Så kan vi eventuelt altid senere kalde den et »fremføringsaggregat, man kan flytte jord med«. Min påstand er, at alt for mange fastansatte ikke forstår, hvorfor freelancere skal have en højere timeløn end dem selv.

Det taler vi jævnligt om i freelanceverdenen, hvor jeg færdes. Ikke sjældent møder vi fastansatte, som falder ned af stolen, når vi drister os til at sige vores timepris højt. Alt der overstiger 600 kr. i timen kan give anledning til hjertekvababbelse og billeder på nethinden af freelanceren siddende på rumpen i sin pengetank som en anden Joakim von And.

Så mon ikke en lille »fastansat-oplysningskampagne« er på sin plads? I think so, så lad os lave et rids. Nu leger vi, at du som fastansat tjener 400.000 kr. om året eller ca. 33.000 kr. om måneden plus pension og løn under ferie. Ikke pragende, men dog en ok sjat, medmindre du har udpræget hang til Rolex, pels og Porche. Penge som går ind på din konto i det sekund, du træder ind over dørtærsklen på dit arbejde, imens du sidder i møde, taler i telefon, venter på kaffen, bliver hjemme med dit syge barn eller bare har en lidt ineffektiv dag på jobbet. Det kan jo ske.

Kaster vi kikkerten over i freelanceverdenen, tegner der sig et andet billede. Skal fx en fotograf, grafiker, webmand eller journalist have 33.000 kr. om måneden, rækker 400.000 kr. om året nemlig ikke langt. Forestil dig et øjeblik, at du selv skal afholde udgifter til kontorplads, forsikringer, revisorhjælp, computer, telefon, software, printer og webhotel for slet ikke at tale om markedsføring, salgsarbejde, deltagelse i netværk, transport, repræsentation, tilbudsgivning osv. osv. Udgifter, som snildt løber op i over 10.000 kr. om måneden eller 120.000 kr. om året. Nå ja, så er der udgifterne til kurser og efteruddannelse for at holde dig fagligt oppe på beatet. Hvis du er heldig, er der 20.000 kr. tilbage før skat. Og så har du stadig ikke betalt ind til pension.

Virkeligheden er samtidig den, at du - hvis du er heldig - kan fakturere omtrent halvdelen af din tid. Hvorfor kun? Ja, fordi du ud over selve opgaven skal bruge tid på salgsarbejde, møder, administration, sygdom, ferie mv. Du har altså som freelancer flere udgifter og mindre tid til at hale pengene hjem. Læg dertil risikoen forbundet med livet som freelancer; din kunde har i.n.g.e.n. forpligtigelser over for dig og kan klokken 16 mandag eftermiddag meddele, at du forresten ikke behøver at komme tirsdag morgen. Dybest set er du arbejdsløs hver eneste dag, når du slår øjnene op.

Og ja. Vi freelancere har selv valgt vores freelanceliv, og du hører os sjældent pibe over det. Men det kunne være superfedt, hvis lidt flere fastansatte med denne nye indsigt blev siddende på stolen næste gang en af os hvisker vores timeløn ud i æteren.

Selv tak.
 
 
Regitze Schmidt | Lergraven 5, DK-3140 Ålsgaarde - Denmark | Tlf.: +45 5150 2881