Nye indlæg

 
 
Udsigten fra mit køkkenvindue, Regitze SchmidtVelkommen til Tanker, Tekst og Tal ...
 
... og udsigten fra mit køkkenvindue i Ålsgårde
 
 
 
 
 
Du kan, i menuen ude til venstre, vælge mellem fire kategorier:

Fra mit køkkenvindue i Ålsgårde ... tanker om alt mellem himmel og jord, men en hel del om numerologi
Parkinsons ... om en diagnose
Tidsbilleder ... drømmebilleder fra meditationer og regressioner
Fra barndommens gade ... fortællinger fra 1950-erne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

En ren bogreol

Skrevet af Regitze
17-09-2016 15:08
Litteratur, Bøger, Regitze SchmidtHvem kan dog finde på, den sidste sensommersolskinsdag i september, overhovedet at tænke på, endsige give sig i lag med at rengøre bogreol og bøger. Det kunne jeg. Dog efter et par timer var jeg ret grundig træt af mig selv; hvorfor gjorde jeg dog dette, der aldrig syntes at få en ende? Ned med alle bøger, rengøre alle bøger. Og inde bag bøgerne vidnede det lille brun-grå lag af støv om, at det var længe siden, jeg sidst havde været på besøg.

Vi har bogreoler flere steder i huset. Et bogskab med stor litteratur klemt sammen i to rækker. En bogreol med ordbøger. En bogreol med romaner og opslagsværker om alt fra filosofi til japanske haver. Og så denne med klassikerne, både danske og internationale, fra H.C. Andersen over Andersen Nexø, Henrik Ibsen til Shakespeare, Hemingway, Olaf Bull og James Joyes. Bibelen på flere sprog og i flere udgaver, enkelte fugle- og naturopslagsværker og smukke kogebøger. Bøgerne skulle igen sorteres efter emne, for når de er blevet læst, havner de ikke altid på samme sted i reolen.

Min mor var bidt af en gal læsehest, og fra hende har jeg arvet alle - tror jeg - danske klassikere gennem tiden. Nu skulle jeg jo rydde op, men gensynsglæden med nogle af disse skønne værker, der tilbringer en skæbne i anden række, var stor. Jeg måtte kigge og læse. Smuk litteratur, smukke formuleringer fra mennesker, der havde livskundskab og kunne formulere sig. Værker med forskellighed der ikke er skrevet over samme læst. Mine tanker løb hurtigt.

Litteratur er ikke, hvad det har været. Nu er det bøger, der skal sælges fra reality stjerners dagligdag, til en ung andengenerationsrappers vers om sit elendige liv, til alle pigerne, der har lidt en krank skæbne, som må fortælle om det, så andre kan svælge i det. Bogbloggere på nettet anmelder bøger i en lind strøm. Ikke fordi de fleste har en speciel baggrund, nej, fordi kan lide at læse og tjene penge. Interessant er det, at mange af disse ikke kan anmelde på et korrekt dansk. Dagbladenes anmeldere anmelder bøger fra den dunke-hinanden-på-ryggen-klub, de er medlemmer af … der er ca. seks til otte nye bøger til anmeldelse - hver dag. Det ligger i tiden at alle skal skrive, vi skal vide noget om alle. Hvorfor dog det?

Hvad definerer litteratur? På Wikipedia står der, at litteratur betegner enhver form for skrift, hele bogverdenen, nedskrevet eller trykt.
Det betyder altså, at alt i dag er såkaldt litteratur. Synd for de stor klassiske forfattere. Der burde være et andet og højere ord eller begreb for sidstnævnte.
I begyndelsen var ordet. Hvor er vi dog blevet et fattigt “ord"- land.
 
Trykt i Helsingør Dagblad den 21. september 2016
TalsMagi, Regitze SchmidtTanker, Tekst og Tal
Regitze Schmidt | CVR: 26999545 | Lergraven 5, DK-3140 Ålsgaarde - Denmark | Tlf.: +45 5150 2881